Kogude pärlid - "The Complete Costume History"

Märtsi viimasel nädalal (2022. a) esitlevad raamatukogud üle Eestimaa oma kogude pärleid, ehk siis trükiseid, mis millegi poolest silma paistavad või olulised on. Usun, et igal raamatukogul on oma pärlikarp … ja igal pärlil on oma lugu.
Üks Tapa raamatukogu „pärlitest“ on eriti raske ja suur – "The Complete Costume History" (2003). Laiust on tal 30 cm, kõrgust pea poole meetri jagu, lehekülgi 636, mis teeb köite paksuseks 7 cm ja kaalub see teos sinna kümne kilo kanti, nii et parim transpordiviis on see lihtsalt õlale visata. Aafrikas kannaksid naised seda kindlasti elegantselt pea peal.
Soetamise ajal, aastal 2004, oli köite hind päris soolane, kuid raamat tundus nii põnev, et ostetud ta sai. Kui meie raamatukogus järjekordse kunstinäituse üles panemine käis, siis, kunstnikuga vesteldes tuli jutuks ka see uhke kostüümiajaloo raamat. Tõime köite välja ja … staar oli sündinud! Mõnda aega polnud kuulda muud kui vaimustunud üminat ja lehtede pööramise sahinat.
Kuuldused „pärlist“ levisid omasoodu ja iga järgmine kunstnik, kes meie majja sattus, oskas juba raamatut näha küsida. Illustraatorid, kellel nii mõnigi kord tuleb kujutada kaugete maade muinasjutuprintsesse, ülikuid ning muid asjamehi, ei saa ju tegelasele selga joonistada suvalist ilusat kleiti-kostüümi. Oluline on ju ajastu ja mood ning kuidas kostüümid seljas välja näevad. Aga kui tegelane istub? Jaa, tõeliselt hea raamat!
See kõik tuli meelde, kui tõstsin raamatu õlale.
Esimene pärl_pilt