Kogude pärlid - "Eesti entsüklopeedia"

Teine pärl Tapa raamatukogu fondis on KÕNEKAS PÄRL – "Eesti Entsüklopeedia" (1932-1937). Nahksete selgadega kalingurköites raamatud, hästi hoitud, kuigi on näha, et neid siiski on usinasti kasutatud. Raamatukogu vanas inventariraamatus on 27. veebruaril 1964 arvele võetud terve rida raamatuid, muuhulgas V. Pedaja „Suhkrupeedikasvatusest Eestis“ ja V. Lenini „Partei- ja riigi- ja ühiskondlik kontroll“ ning kaheksa köidet Eesti entsüklopeediat koos täiendusköitega.
Mida küll mõtles noor raamatukogu juhataja Anne Unnuk? Ta ju tegelikult teadis, et raamatukogu riiulitele neid eestimeelseid teatmeteoseid panna ei saa. Tollal oli ju ainuvalitsev nõukogude ideoloogia, kõik muu oli keelatud. Kuid ega need köited raamatukogusse esialgu ei jäänudki. Hoidis, varjas ja kasutas neid Anne ajakirjanikust vend Ants Elhi, hiljem ootasid köited Anne Unnuki kodusel raamaturiiulil õiget aega. Ja see aeg tuli!
Kui Eesti Vabariik 20. augustil 1991 taasiseseisvus, siis oli ka entsüklopeedial aeg raamatukogusse naasta, sinna, kus oli tema õige koht – teenima oma rahvast.
/ Need nahkse seljaga köited on tunnistuseks sellest, et võõras võim ei saa võtta inimestelt armastust oma kodumaa vastu, ei suuda murda nende vaimu, kui nende hinges on kindel teadmine ja südames võitmatu usk – me oleme vaba rahvas!