Jäneda raamatukogu pärlid

2012. aastal andis Tallinna Linnaarhiiv Jäneda raamatukogule üle kasti raamatutega, mille hulgas oli mitmeid Jäneda viimaste mõisaomanike von Benckendorffide perele kuulunud raamatuid. Neis raamatutes on Maria Zakrevskaja (Benckendorffi), tema laste Pauli ja Tanja ning Maria õelapse Kira Engelhardt´i omanikumärgis.
Inglise kirjanik Crosbie Garstini (1887–1930) raamat „The Owls´ House“, milles on kirjaniku ema pühendus Maria Zakrevskajale (paruness von Budbergile), on leitud Jäneda mõisaomanike jahimaja (hilisem Jäneda algkool) seina vahelt. Ilmselt sattus see sinna nõukogude ajal soojustusmaterjalina või peideti ära kui sobimatu välismaine raamat.
Oskar Lutsu raamatu „Nukitsamees“ esmaväljaanne, ilmunud 1920. aastal. See on Jäneda raamatukogu vanim lasteraamat.
Kirjanik Veera Saare (kes oli Jäneda sovhoostehnikumis eesti keele ja kirjanduse õpetaja) esimene raamat „Sõit mustikametsa“ ilmus 1949. aastal. Raamat jutustab loo Jäneda lasteaialaste suvisest väljasõidust loodusesse.
1997. aastal toimus suur vanapaberi vedu Jäneda raamatukogu keldrist. Maha kantud raamatuid (põllumajandusalased õpikud sovhoostehnikumi aegadest) sai kokku suure veoauto kastitäis. Pärast veokulude maha arvamist sai raamatukogu nii palju raha, et osta kaks raamatut: Peter Høegi „Preili Smilla lumetaju“ ja Louis de Bernières´i „Kapten Corelli mandoliin“.
/ Jäneda raamatukogu lugejate poolt üheks kaunimaks raamatuks (nii kaanelt kui sisult) tunnistatud Alexandra Lapierre´i raamat „Mura. Leegitsevad mälestused“ (2020) räägib Jäneda viimase mõisaproua, Ukrainas sündinud Maria Zakrevskaja loo.
Mõisaomanike laste raamatud